Biztonsági zárak

Dióhéjban a nyílászárókról a biztonság szempontjából

Az ajtók és ablakok - összefoglalva nyílászárók - igen fontos elemei egy épületnek, legyen az családi ház, iroda vagy éppen üzem. Bár az épületek funkciója jelentősen eltérhet, néhány raktárat leszámítva mindenképpen szükség van nyílászárókra. A nyílászárókon keresztüli behatolás a betörések leggyakoribb módja. A nyílászárókat alapvetően két nagy csoportra, ajtókra és ablakokra oszthatjuk. Természetesen mindkét fő csoportnak megvannak a szokásostól eltérő változatai, de ezekre most - hely hiányában - nem térnék ki. Egy további csoportosítás szerint, anyaguk alapján is feloszthatjuk őket. Készülhetnek fából, műanyagból, fémből, üvegből, vagy ezek kombinációiból. A nyílászárók anyaga és felépítése nagyon fontos körülmény a védelem szempontjából. Nézzük meg tehát, hogyan lehet behatolni egy ajtón vagy ablakon.

Ajtók

Azon kívül, hogy elvárjuk tőlük, hogy esztétikusak legyenek, jó hőszigeteléssel bírjanak, az erre hivatottak sok fényt eresszenek át, igen fontos körülmény a biztonság is. A legtöbb behatolás az ajtókon keresztül történik.
Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk védekezni, a behatoló szemével kell néznünk az ajtót, az ő észjárását kell követnünk. Hogyan is akar bejutni? A legkisebb zajjal a legrövidebb idő alatt! Mit kell tehát tennünk? Fizikailag meg kell nehezítenünk a bejutást. Leggyakoribb támadási pont a zár.
Olyan zárat kell beszerelni, amit nem lehet két hajcsattal, vagy sperhaknival kinyitni, meg kell nyújtanunk a behatolás idejét, olyan hosszúra, hogy ne érje meg bíbelődni vele. Nézzük a leggyakoribb behatolási módokat. Vegyük először az egyszárnyú ajtókat. Egy korszerűnek mondható ajtóban leggyakrabban hengerzárbetéteket alkalmaznak. Ebből igen sokféle kapható kereskedelmi forgalomban.
Európában a leggyakoribb cilinderzárbetét az Euronorm változat. A legtöbb ajtóban ilyen található.
Ezeket a zárbetéteket a bűnügyi krónikákban is unásig ismertetett módszerekkel "nyitják" leggyakrabban. Ezek: törés, fúrás, savazás, manipuláció vagy finomnyitás, maghúzás.

Egy kicsit részletesebben

A hengerzár felépítése: (lásd a mellékelt rajzot) egy - rendszerint - bronz házban egy körbeforgatható henger található, a kulcs befogadására alkalmas nyílással. A hengerben - annak palástjára merőlegesen - furatok helyezkednek el. A házban minden furattal egyvonalban - szintén furatokban  - rugóval megtámasztott, különböző méretű kis hengeres csapok vannak. Ezeket a csapokat a rugók belenyomják a hengerbe, így azt nem lehet elfordítani. Amennyiben szeretném elfordítani a hengert, be kell helyeznem a kulcsot a nyílásba, mire az összerendezi a csapokat egy vonalba, a henger palástjára és a henger elfordítható.

Fúrás:
Ha tehát szeretnék bemenni egy ajtón, csak fúrnom kell egy lyukat oda, ahol a rugók vannak, így az összes csap leesik, és egy csavarhúzóval nyitható az ajtó. Durvább esetben az egész hengert is meg lehet fúrni, és utána nyitható az ajtó (max 2 perc.)
A védekezésről bővebben: >>>

Törés:
A bronzból készült hengerzárbetétek leggyengébb pontja a zártestben való rögzítésre szolgáló furatnál van. A helytelenül megválasztott és/vagy beszerelt zárbetétet egy mozdulattal el lehet törni egy erre alkalmas szerszámmal. És sajnos a betörők rendelkeznek ilyennel.
A védekezésről bővebben: >>>

Savazás:
Amennyiben megfelelő összetételű savat juttatunk a zárbetétbe, az lefolyva egy idő múlva szétmarja a rugókat, (megfelelő koncentráció esetén esetleg a csapokat is) és az összes csap leesik: csavarhúzóval nyitható az ajtó.
A védekezésről bővebben: >>>

Manipuláció (finomnyitás):
Már ritkábban alkalmazott módszer. Sajnos különféle krimikben ? legutóbb pl. a Rex felügyelőben ? igen jó kiképzést nyújtanak a nézőknek ilyesmiből. Az erre készített speciális szerszámmal (gyengébb záraknál egy-két hajcsattal!!!) szépen egy sorba lehet rendezni (fésülni) a csapokat, és az ajtó már nyitható is.
A védekezésről bővebben: >>>

Maghúzás:
A henger (nevezhetjük ?mag?-nak is) egyes záraknál igen gyengén van rögzítve belülről. Tehát ki lehet tépni egy a dugóhúzóhoz hasonlító szerszámmal.
A védekezésről bővebben: >>>

Mire idáig eljut a Kedves Olvasó ? rendszerint ? egy kicsit sem érzi biztonságban a lakását, pontosabban az anyagi javait. Pedig a célom nem a rémületkeltés, sokkal inkább a figyelem felkeltése: vajon én már mindent megtettem annak érdekében, hogy nyugodtan magára hagyhassam az otthonomat?

Védekezésként tehát olyan zárbetét(ek)et kell vásárolni, mely(ek) fúrás, törés, savazás, manipuláció, és maghúzás ellen védett(ek). Másolásvédelmi kártyával együtt kaphatók. Csak szaküzletben, lehetőleg márkakereskedésben vásároljunk! Sose elégedjünk meg azzal, hogy a kereskedő azt mondja: ez olyan. Ne feledjük, Ő eladni akar! Kérjünk a termékről MABISZ minősítést ÍRÁSBAN! És azt olvassuk is el! A minősítések lejárnak. Az egyes védelmekhez tartozó szabadalmak szintén  lejárnak. És ha egy szabadalom lejár, az oltalom megszűnik, és akkor akár minden sarkon lehet majd kulcsot másoltatni zárbetétünkhöz. Forduljunk megbízható referenciákkal rendelkező szakemberhez.

Bármennyire fájó is, a zárbetét minőségének egyik fokmérője az ára is. Néhány ezer forintért nem lehet minőségi eszközt beszerezni. A megfelelő védelemmel ellátott hengerzárbetétek ára 5 számjegyű.

Másolásvédelem

A zárbetétekhez vásárláskor általában 3-5 db kulcsot adnak. A felhasználónak azonban többre is szüksége lehet. A minőségi zárbetétekhez tartozik egy úgynevezett ?másolásvédelmi kártya?. Ez a legtöbbször egy plasztik kártya, melyen a kulcsnak, ill. zárnak a száma fel van tüntetve. A jobb gyártók nem adnak ki nyerskulcsot, csak minősített kulcsmásolóknak, sokszor csak képviseletnek. Minőségi zárhoz tartozó kulcsról tehát nem készíttethetünk másolatot minden sarkon.
Ahhoz, hogy másolatot készíthessünk meg kell őriznünk a másolásvédelmi kártyát, és azt magunkkal kell vinnünk, amikor másolatot akarunk készíttetni a kulcsról.

Néhány minta jó minőségű cilinder zárbetétre:

KESO biztonsági cilinder zárbetét

Fúrás, törés, maghúzás, finomnyitás (manipuláció), savazás ellen védett, biztonsági cilinder zárbetét, másolásvédelmi kártyával, MABISZ minősítéssel. A KESO cég sok féle terméket és többféle zárbetétet is gyárt. Ezek közül a KESO 10RS Omega, a 2000S Omega,  és a 4000S Omega talán a legismertebb hazánkban. A KESO biztonsági cilinder zárbetét 60 mm-es mérteben kerül forgalomba. A zárbetét 5 mm-es lépésekben, akár asszimetrikusan is bővíthető, (max. 120 mm-ig) így az eltérő ajtólapvastagságoz illeszhető.


THIRARD (Axira)  biztonsági zárbetét. Fúrás, törés, maghúzás, finomnyitás (manipuláció), savazás ellen védett, biztonsági cilinder zárbetét, másolásvédelmi kártyával, MABISZ minősítéssel. A speciális - mondhatni - egyedi, a szokásostól eltérő kulcskiképzés is segít, hogy az általános nyitási módszerekkel ne lehessen könnyedén nyitni a zárat. A Thirard (Axira) biztonsági cilinder zárbetét 62 mm-es mérteben kerül forgalomba. A zárbetét 5 mm-es lépésekben, akár asszimetrikusan is bővíthető, (max. 122 mm-ig) így az eltérő ajtólapvastagságoz illeszhető.

 

MUL T Lock  biztonsági zárbetét. Fúrás, törés, finomnyitás (manipuláció), savazás ellen védett, biztonsági cilinder zárbetét, másolásvédelmi kártyával, MABISZ minősítéssel. A Mul T Lock biztonsági cilinder zárbetét 60 mm-es mérteben kerül forgalomba. A Mul T Lock biztonsági cillinder zárbetét különböző ajtólapvastagságoz illeszkedő méretben rendelhető, általában 5 milliméterenként növekvő méretben, akár asszimetrikusan is. (max. 120 mm-ig).