Telepítés előtt

Antennát szeretnék!


Gyakori az ilyen telefon. De, hát mégis milyet? Olyan ez mintha valaki azt mondaná: Autót szeretnék. Velorex-el megyünk vagy Rolls-Royce-al utazunk?

Segítségképpen néhány antennát sorolnék fel:
  • Földi vételi TV antenna
  • Az antenna segítségével - általában - az Mindig TV adásait lehet venni. Természetesen a vétel függ az adott terepviszonyoktól.
  • Földi vételi rádió antenna
  • Az antenna segítségével - általában - az CCIR rádiósávban sugárzott rádióadókat lehet venni. 88-108 Mhz.
  • Műholdvevő antenna
  • Az antenna segítségével az Adótáblázatok menüpontban lévő csatornákat lehet venni.
Ezen belül:
  • egyedi vételi antenna, egy személy (1 db TV készülék) részére
  • kisközösségi antenna néhány személy, vagy lakás pl. egy társasház részére

Egy antenna felépítése általában: tartókonzol és ennek rögzítő elemei, maga az antenna, és a levezető kábel, mely a lakásban levő készülékig halad.

Természetesen szakmai szempontból vizsgálva az előbbi meghatározás igen slendriánnak minősíthető, most azonban nem továbbképzést tartunk, hanem átlagfelhasználóknak igyekszem segítséget nyújtani a megrendeléshez. A felszerelés módja sem mindegy, mert egyrészt befolyásolja a vételt másrészt a pénztárcánkat. Bizonyos antennákat csak a tetőre lehet tenni, míg másokat a falra, kéményre és az erkélyre is. De a tető is igen sokféle lehet:

Alapvetően két fő típus:
  • lapos tető
  • sátortető
Ezen belül fontos a tető borítása, héjjazat.

Lapos tető esetén lehet beton, bitumen+kavics, fém, fa, műanyag. Nem elhanyagolható a teherhordó képesség sem.

A sátortető héjjazata is számtalan lehet: a hagyományos cseréptől a palatetőn át a tegola, vagy éppen a VÁÉV-BRAMAC betoncserépig legalább 30 féle.

Ezeket mind figyelembe kell venni az antenna megrendelése előtt.

A levezető kábel

Szintén fontos tényező, egyrészt, hogy merre halad (utcafronton, udvari oldalon, szellőzőaknában, védőcsőben, kábelcsatornában, közműaknában, stb.) másrészt, hogy milyen hosszú. A koaxiális kábel nem villanyvezeték, nem lehet bármilyen hosszú.

Először tehát azt célszerű meghatározni, hogy milyen TV (rádió) adásokat szeretnénk nézni, azután azt, hogy hány vételi helyen (hány db TV készüléken), végül, hogy hová képzeltük el az antennát.

A TV adások kiválasztásánál szempont lehet a nyelvterület (amilyen idegen nyelven beszélünk) de a TV csatornák programja is. Ilyen kategóriák pl. szórakoztató, film, hír, sport, ismeretterjesztő, divat, stb.

Nézzük tehát, hogyan alakul egy antenna megrendelése a fentiek figyelembevételével:

"Szeretnék egy antennát, mely ingyenesen vehető magyar és német TV csatornákat biztosít 1 televízió részére. Ha lehet az erkélykorlátra kérem szerelni, ha nem lehet, akkor a tetőre. Az épületnek hagyományos cseréppel fedett sátorteteje van, mely alatt egy kb. 2 m magas beépítetlen padlástér található. A szerelés tervezett időpontjára a padláskulcsot elkérem a gondnoktól. Ha az antenna a tetőre kerül a kábelt a szellőző udvaron (aknán) keresztül kérem levezetni."