Laikusoknak

Általános tájékoztató

Cégünk elsősorban és szinte kizárólag Budapesten telepít és szervizel antennákat. Az alábbi tájékoztatót kérjük ennek figyelembe vételével áttanulmányozni!

A műsorszórást alapjaiban földi és műholdas műsorszórásra oszthatjuk. A földi műsorszórás valamelyik TV adótoronyról történik. Hazánkban 2013-ban megkezdődött a digitális földfelszíni sugárzás, így az m1, m2, m4, m5, Duna TV, Duna World, RTL Klub, TV2, Spektrum home, Izaura , Dikh TV, Pesti TV, adásai foghatók ebben a hálózatban. Budapest egyes részein még a Főnix TV is vehető. Ezen felül több mint 250 különböző, idegen nyelvű TV csatorna és számos rádiócsatorna vételére van ingyenes lehetőség műholdakról. A szabadon fogható ún. Free To Air csatornákon kívül még, mintegy 2000! kódolt TV csatorna van az ASTRA, a HOT-BIRD és más műholdakon. Ezekről most nem szólnék bővebben. A szabadon fogható TV csatornákat az adótáblázatok tartalmazzák.

TV csatornákat - akár HD minőségben - más módon is vehetünk, zömmel előfizetéses rendszerben.

Amikor egy antennarendszert kívánunk felépíteni, elsősorban azt kell meghatározni, hogy mely csatornákat kívánjuk venni, hány vételi helyen. Ezután azt kell eldönteni, hogy a későbbiek folyamán kívánjuk-e bővíteni a rendszert, mert az elemeket úgy érdemes összeválogatni, hogy egy esetleges későbbi bővítésnél veszteség nélkül (vagy minél kisebb veszteséggel) tudjuk azt megoldani. Természetesen az árak mindenképpen befolyásolhatják a döntést, de óvatosan kell spórolni. A választásban segítséget kaphat az adótáblázat menüpontra kattintva. Most annak felmérése következik, hogy a venni kívánt adóállomásokat hol (honnan) lehet venni. (földi vétel, műholdas, Internetes, vagy egyéb módon).

Ha földi vétel, akkor melyik adóállomás "látható" a vételi helyen. Ha például egy hegy takarásában lakunk - sajnos - nem számíthatunk kifogástalan vételre.

Mikrohullámú sugárzás vételéhez "tiszta optikai rálátás" szükséges a Széchenyi Hegyi Adó épületének felső emeleteire. Teljesen mindegy, hogy egy fa, vagy egy épület, esetleg egy domb takar: NEM LESZ VÉTEL!!!

A műholdas vételnél is szükséges az optikai rálátás. Ebben az esetben a venni kívánt műholdra kell rálátni. A műsorszóró műholdak az egyenlítő képzelt vonala felett mintegy 36000 Km magasságban helyezkednek el. A földről állónak látszanak, azaz éppen olyan sebességgel haladnak mint amennyi a föld adott pontjának kerületi sebessége. Tekintettel arra, hogy a föld 1 nap alatt 1 fordulatot tesz, a műhold is 1 fordulatnak megfelelő utat tesz meg. A műholdvevő antenna kívánt felszerelési helyéről (háztető, házfal vagy erkélykorlát) tehát az égboltnak az a pontja kell, hogy látható legyen ahol a venni kívánt műhold található. Ennek kiválasztásában segítenek a mellékelt adótáblázatok és az abban foglalt hosszúsági fok adatok. Tehát, ha már tudjuk, hogy melyik TV adóállomást szeretnénk nézni, ki kell választani, hogy az melyik műholdon (milyen sugárzási módban, mely frekvencián) található. Ezután egy iránytű (és némi gyakorlat) segítségével meghatározhatjuk azt a helyet ahová a műholdvevő parabolaantennánkat felszereltethetjük. Kevésbé gyakorlott megrendelőknek javasoljuk szakember igénybevételét a feladatra.

Cégünk kidolgozott több (3) alternatívát is, arra vonatkozóan, hogy a kisebb közösségek, hogyan tudják megoldani az ingyenes (havi előfizetés nélküli) vételt.

- Központi - digitális - fejállomás létesítése Triax eszközökből, földi és műholdas vételre. A rendszer bővíthető (akár részletekben is). Professzionális, szeteró, 10-15 évig vevő. Mindenképpen ezt a rendszert javasoljuk, mert hosszú távon ez a leggazdaságosabb és a legjobb minőség. Az elkészült rendszert esetenként a meglevő kábelhálózatra lehet csatlakoztatni. Ha eddig minden szobában megfelelő kép volt, mert a kábelrendszer korrekt módon készült el, továbbra is minden szobában jó kép lesz.

- Vegyes hálózat létesítése. Ebben az esetben két leszálló hálózat van az egyiken az alap TV csatornák (földi digitális vétel; m1, m2, m4, m5, Duna TV, Duna World, RTL Klub, TV2, Izaura TV, Spektrum Home, Dikh TV, Pesti TV) és egy műholdvevő rendszer. Mindenki tetszése és pénztárcája szerint csatlakozhat valamelyikre.

- A harmadik lehetőség (amely már csak részben ingyenes) amikor ugyanabban a leszálló aknában 3 hálózat van. Talán ez tűnik a legeurópaibb megoldásnak de persze ez a legköltségesebb is. Ha tehát 3 hálózatunk van, akkor az egyiken mehet a kábel TV és aki akar rácsatlakozhat, egy másikon az alap TV csatornák (földi vétel) míg a harmadikon egy műholdvevő rendszer.

Mindenki tetszése és pénztárcája szerint csatlakozhat valamelyikre.

A kábelhálózat egy antennahálózat nagyon fontos eleme. Hiába készítünk el egy kifogástalan antennát, ha utána a kábel és erősítő rendszer hibája miatt a kép mégis gyenge, zavart, szemcsés stb. lesz. Egy jó hálózat ma már inkább csillagpontos félépítésű. Ez azt jelenti, hogy lakásonként egy kábel levezetése szükséges az antennától a lakásba. Ez a kábel haladhat a lépcsőházban, vagy az épület homlokzatán, szabadon vagy védőcsőben. Figyelem! A koaxiális kábelt tilos az erősáramú kábelekkel együtt vezetni!

Egy új belső kábelhálózat kiépítése nem olcsó dolog és komoly rombolással jár(hat). Lehet pl. a lépcsőházi elektromos szekrényeken keresztül a földszintig levezetett koaxiális kábelek segítségével, ha ilyen nincs, akkor egyszerűen valamelyik fal mellett. Ehhez valamennyi emeleten át kell fúrni a födémet (a szekrényben). A kapcsolószekrényben szintenként egy-egy irány-csatolt kicsatolót helyezünk el. Ezekből vezetjük a kábelt a folyosón felszerelt kábelcsatornában a lakásajtókig. A lakásokban mindenki maga döntheti el, hogy milyen módon kéri elvezetni a kábelt. Lehet szabadon vezetve, vagy kábelcsatornában. A berendezések (pl. Erősítő) részére 220 V-os csatlakozás szükséges, a padláson, vagy egyéb kijelölt - lehetőleg közösségi helyen. Célszerű a ház közös áramköréről kiépíttetni.