Dióhéjban az értéktárolókról
Az értéktárolók számtalan kivitelben és méretben készülnek. Néhányuk rejtve telepíthető, mások önálló bútordarabként funkcionálnak.

Az értéktárolók kifejezés: gyűjtőfogalom. Ide tartoznak a faliszéfek, bútorszéfek, páncélszekrények, ékszertartók, akár a kisebb trezorok is.

Ezek számtalan kivitelben és méretben készülnek. Néhányuk rejtve (pl. padlóba, csempe mögé) telepíthető, mások önálló bútordarabként funkcionálnak. Ma már egyedi megrendelésre is készíttethetünk páncélszekrényt.

Értéket nem csak konkrétan a készpénz, ékszer, arany, gyémánt, képvisel. Számtalan ezeknél olykor sokkal nagyobb értékkel bíró tárgy van (Pl. akár egy CD lemez, mikrofilm, vagy egy laptop), melyen olyan adatok, tervek, információk vannak, aminek az értéke esetenként több millió eurót képvisel. Akár csak üzleti iratok pótlása is komoly nehézségeket okozhat.

A megfelelő páncélszekrény kiválasztásához tehát sok szempontot figyelembe kell venni.

Mindnyájan rohanunk (csak tudnám hová?) Értékeink védelme azonban megér egy kis fékezést, hiszen semmi értelme nem volt a nagy hajtásnak, ha végül más élvezi munkánk gyümölcsét. A biztonság fontos dolog – tegyünk érte, legalább egy keveset.

A készpénz, ékszerek és egyéb értéktárgyak tárolásának is megvannak a feltételei.

Természetesen mindenkinek saját érdeke, hogy biztonságban tudja értékeit, ha azonban már egy biztosító társaságot is bevonunk a védelembe, (mindenképpen tegyük ezt) bizony lesznek feltételei a kártérítésnek. És ez jól is van így. A biztosító társaság egy kockázat közösség, a tagok által befizetett díjból tud kártérítést fizetni annak, akit kár ért. Emiatt tehát joggal várható el, hogy „a jó gazda gondosságával” járjon el minden tag a saját értékeinek védelme érdekében.

Axióma1:
A páncélszekrény nem egyenlő a barkács-áruházakban kapható vaslemezből készült, kulcsra zárható dobozzal!!! Még akkor sem, ha külsőre egyformának látszanak.

Axióma2:
Nincs olyan páncélszekrény, amelyet nem lehet kinyitni – csak idő, és megfelelő felszerelés kérdése.

És itt az idő a kulcs. Minél több időre van szükség, annál nagyobb a kockázat. Ha egy páncélszekrény kinyitása több órát vesz igénybe, még a legtapasztaltabb betörő is meggondolja, hogy belevág-e.

A páncélszekrényeket a bennük tárolható érték szempontjából biztosítási kategóriákba sorolták. Alább ebből látható egy kis részlet.

S1=1,5 m Ft      E= 8 m Ft
S2= 2.5 m. Ft    G= 20 m Ft
B= 2 m Ft          I= 70 m Ft
C= 3 m Ft          K= 120 m Ft
D= 5 m Ft         M= 300 m Ft
        N= 500 m Ft

Minél nagyobb értéket akarunk elhelyezni egy páncélszekrényben, annak annál több, annál magasabb védelmi funkcióval kell rendelkeznie.

Melyek ezek a védelmi pontok? Nézzük meg egy max. 10 m Ft készpénz tárolására alkalmas, kisméretű páncélszekrény kiválasztásának feltételeit.

A páncélszekrény, bútorszéf legyen dupla falú!
A két fal között, beton, kerámia golyók, hőszigetelő és/vagy egyéb anyagokat alkalmaznak a gyártók, melyek megnehezítik a fúrást, vágást, és akár jó hőszigetelést adnak.

Előlap:
(ajtó) különleges keménységű 4-10 mm-es vastagságú edzett acélból készül. A zárszerkezetet külön (pl. mangánacél ötvözetből) készült lap védi

Zsanér:
(forgópánt) Fontos elem. Ha ugyanis kívülről hozzáférhető (levágható), akkor nem véd megfelelően. védelem: belső kiforduló zsanér alkalmazásával, rögzítő fülek a zsanéroldalon (komolyabb széfeken) A zsanér legyen tehát belső, kiforduló – így kívülről nem lehet hozzáférni.

Rudazat, tolórudazat, heveder:
Fontos elem. Ezeket a rudakat toljuk be a páncél falába, amikor bezárjuk.
- Forgó rudazat: ha a páncélszekrényt flex-el (gyorsdaraboló) akarják felnyitni, akkor az előlapon (ajtón), vagy pontosan amellett, függőlegesen kezdik el vágni azt. Elérve a tolórudakat – ha azok forgó rudazatúak – elkezdenek a tengelyük körül forogni és így meggátolják (lelassítják) az átvágásukat.
- ipari gyémánt bevonat a hevedereken
- hevederek több irányú záródása, oldalt, alul, felül, körkörösen.

A jó széf tehát, nagy szilárdságú, forgó rudazattal készül, és jó ha több oldalon zár.

Axióma3:
„Páncélszekrényből” a kulcsot nyitott állapotban nem lehet kivenni!!!

Zárszerkezet:
Megkülönböztetünk mechanikus kulcsos és mechanikus tárcsás számzárakat, ill. elektronikus zárakat. A biztonságtechnikai eltérés a márkás zárak között elhanyagolható.

A zárak egy része a kulcs segítségével mozgatja a tolórudakat, a nagyobb méretű széfek zárjai azonban csak a nyitást gátolják. A tolórudazat elmozdítása egy karral, kilinccsel, kengyellel történik.

Komolyabb páncélszekrényeken több zárszerkezet is található, és ezek kulcsai különböző személyeknél vannak. Így csak ketten, esetleg hárman egyszerre tudják kinyitni az értéktárolót. (ezt a módszert általában nagyobb értékeknél alkalmazzák.)

Passzív zárak:
A legkomolyabb páncélszekrény típusoknál passzív zár is beépítésre kerül.

Huzal és rugó kombináció:
Működését legjobban úgy lehet elképzelni, hogy a páncélszekrény ajtó belsejében (az ajtólap és a zárszerkezet között) egy huzalrendszer található. Ha ez a huzal bárhol elszakad (pl. átfúrják vagy átvágják az ajtólapot) egy rugós mechanika blokkolja, reteszeli a kilincsművet. Ettől kezdve a páncélszekrényt sem kulccsal, sem a helyes kóddal nem lehet kinyitni. A továbbiakban csak a páncélszekrény teljes roncsolásával juthatunk hozzá a tartalomhoz.

Üveglapos passzívzár:
Mechanikus erőhatásra, (fúrás, vágás, robbantási kísérlet), az üveglap berobban és meggátolja az ajtó normál módon való kinyitását.

A széf rögzítése.

A páncélszekrényeket rögzíteni kell a falhoz és/vagy a födémhez. Előfordul ugyanis, hogy a kisebb darabokat egyszerűen elviszik a helyszínről és műhelyben nyitják fel, ahol nincsenek zavaró körülmények. A biztosító társaságok 500 Kp. rögzítő erőt írnak elő a rögzítéshez. A rögzítés során körültekintően kell eljárni. Néhány pozdorja-csavarral a szekrény falához csavarozott bútorszéf egy ládabontó vassal könnyedén lefeszíthető. Ugyancsak vigyázni kell a rögzítés, lefúrás során. Az aljzatbeton (estrich-beton) kategóriáján belül „puha”, az ebben elhelyezett fémdübel vagy betoncsavar kiszakítható. A páncélszekrényt tartószerkezeti betonhoz kell rögzíteni. Biztosabb megoldás – ha a körülmények lehetővé teszik – a két helyen (födémhez és falhoz) való rögzítés. Amennyiben a fal egy sor lukacsos válaszfal tégla, úgy átmenő csavarral kell a rögzítést megoldani. A fal túloldalán egy 10x10 cm-es legalább 2 mm vastag acéllemez alátétet kell alkalmazni. Természetesen mindez esztétikai problémákat is felvet utólagos szerelésnél. Ha előre gondolkodtunk és a méretek adottak, akkor az utóbb említett acéllemezt rejtve (a vakolat alatt) is el lehet helyezni.

Bekötés riasztó rendszerbe.

Alapvetően fontos, hogy abban a helyiségben legyen riasztó berendezés (figyelőszolgálati bekötéssel) ahol nagyobb értéket tartunk, őrzünk.

A páncélszekrényt megfelelő érzékelőkkel ellátva, azt riasztó rendszerhez kell/lehet csatlakoztatni. Ezzel egyrészt megduplázhatjuk a benne tárolható készpénz mennyiségét, másrészt tovább növelhetjük a biztonságot. A páncélszekrény védelme a riasztó rendszerben legyen külön partíció.

Nyitásérzékelő:
széfünk ajtajához kapcsolódó érzékelő, mely az ajtó elmozdulására jelez. Megkülönböztetünk mágneses és mechanikus (kapcsolós) érzékelőket. A komolyabb érzékelőknél milliméter pontossággal be lehet állítani, hogy az ajtó mekkora elmozdítására jelezzenek.

Fúrás, vágás, rezgés, robbantás érzékelő:
Elektronikus eszköz, mely(ek) a páncélszekrény falára kerülnek, csavarkötéssel, vagy ragasztással.

Billentés, elmozdulás érzékelő:
A páncélszekrényeket (főleg a kisebbeket) illik rögzíteni a falhoz, födémhez.
Előfordul ugyanis, hogy a kisebb darabokat egyszerűen elviszik a helyszínről és műhelyben nyitják fel, ahol nincsenek zavaró körülmények.
Az elmozdulás érzékelő egy (vagy több) kapcsoló, melynek rúdja a falhoz, födémhez ér, és ha a páncélszekrényt néhány milliméterre elmozdítják a helyéről, bekapcsol.
A billentés érzékelő hasonló a gépjárművekben is alkalmazott emelés érzékelőhöz. Ha a széfünket megemelik, megszűnik az addigi (pl. vízszintes) helyzete, ez riasztást vált ki.

A komolyabb széfeket meg lehet rendelni „előszerelve”, azaz az érzékelők már a gyártás során beépítésre kerülnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy az érzékelőkhöz szükséges vezeték hogyan jut be a páncélszekrénybe. A gyártók természetesen gondoltak erre, és a gyártás során készítenek egy (vagy több) furatot a páncélszekrény hátulján, erre célra, vagy pedig megadják azt a pontot ahol a telepítő lukat tud fúrni.

Időzár: (több változata is van)

1., az elektronikus egység arra hivatott, hogy a páncélszekrényt csak egye előre meghatározott időintervallumban lehessen kinyitni. Pl. csak napközben 8-16 óra között
2., egy másik változat a megadott kód beütése után csak egy bizonyos idő elteltével (pl. 15 perc) engedi nyitni a páncélszekrényt.
3., Speciális időzár: az elektronikus egység a riasztó rendszerrel összeköttetésben áll. A páncélszekrényt csak egye előre meghatározott időintervallumban és csak a megfelelő kóddal rendelkező személy nyithatja ki legálisan. A páncélszekrény azonban fizikailag a kulcsával bármikor kinyitható, de a riasztó rendszer meg fog szólalni.

Pillanatfotó:

Gyakorlatilag egy mini fényképezőgép van beépítve a páncélszekrénybe, mely fényképe(ke)t készít a nyitáskor, és ezeket azonnal tovább is küldi, akár egy háttér tárolóra, (felhőbe) akár az interneten keresztül, emailben a megbízott személyek postafiókjaira.

Mai modernebb változata a WEB-kamera, IP kamera, mely a képeket azonnal tovább is küldi interneten keresztül. (állandó nagy sebességű internetkapcsolatot igényel)

A kulcsokról:

A jobb gyártók a kulcsokat egy lezárt borítékban mellékelik a páncélszekrényhez. Ne sajnáljuk az időt, amikor megérkezik a széfünk, legyünk ott a kicsomagolásnál, és ellenőrizzük, hogy bontatlan csomagolásból veszik ki a kulcsokat a telepítő szakemberek. (kulcsot ugyanis páncélszekrényhez is lehet másoltatni, még ha nem is minden sarkon)

Összefoglalva:

A széfünk legyen dupla falú, 30 percig tűzálló, belső zsanérral szerelt, forgó rudazattal, legalább 5 mm-es erősített előlappal szerelt ajtaja legyen, külön erősített mangánacél lemez védje a zárszerkezetet. Legyen rögzítve (lecsavarozva). 2 zár nagyobb biztonság. (kulcsos és mechanikus vagy elektronikus számzár ) Lehetőleg kössük riasztó rendszerhez. Legyen MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) minősítése.
Amennyire lehet rejtsük el, minél kevesebben tudnak arról, hogy van és hogy hol, annál kisebb az esélye, hogy megpróbálják feltörni.
Legyen érvényes MABISZ minősítése.

További információval, ill. kérdések esetén állok rendelkezésre, több mint 30 év szakmai tapasztalattal, számos neves referenciával.